joi, 26 iunie 2008

Un e-mail fericit !

Acest mesaj l-am primit eu pe e-mail. Mi-a placut si recunosc intr-un anumit fel m-a inspirat.
Sper sa va inspire si pe voi.

Motto: "Curajul are arareori forta si maretia ragetului unui leu. De cele mai multe ori el este doar o voce subtirica, dar plina de incredere, care spune: ."

Un exemplu de tenacitate

Se spune ca celebrul inventator american Thomas Alva Edison, parintele becului electric, pe cand era epuizat de numeroasele lui incercari (esuate) de a gasi un material potrivit pentru filamentul becului sau, a fost consolat de un cunoscut: "Ce pacat", i-a spus acesta, "atatea cautari si atatea eforturi si toate in zadar!", la care prolificul inventator a sarit ca ars: "Ce tot vorbesti? Cum adica in zadar? Acum cunosc peste 9.000 de materiale care nu sunt ceea ce-mi trebuie mie!".
Lasam deoparte ideea (foarte interesanta de altfel) care se deduce de aici, cum ca experienta (sau know-how-ul, sau priceperea sau cum vreti dvs. sa-i spuneti) inseamna in principal cunoasterea lucrurilor care nu trebuie facute. Ceea ce v-as ruga insa sa remarcati este faptul ca Edison a incercat de peste 9.000 de ori sa rezolve problema. De peste 9.000 de ori s-a apucat cu entuziasm de treaba, de peste 9.000 de ori a nutrit speranta ca totul va iesi bine si tot de peste 9.000 de ori a simtit gustul esecului. Si, retineti, vorbim aici doar de inventarea becului electric, fara sa punem la socoteala toate descurajarile pe care le-a trait, probabil, la inventarea fonografului, a cinetoscopului, a microfonului cu praf de carbune si a celorlalte minuni prin care a ramas in istorie.

Edison a incercat de 9.000 de ori, dar in cele din urma a reusit. E un exemplu de tenacitate la care ar trebui sa se gandeasca toti acei intreprinzatori care se decid sa-si lase balta afacerea la prima dificultate mai serioasa pe care o intampina. Spun asta pentru ca am cunoscut o multime de oameni de-a dreptul incantati de cate o oportunitate de afaceri, dar care au abandonat punerea ei in practica datorita unor "greutati" care l-ar face sa rada pe orice intreprinzator calit deja in lupta cu piata.

Afacerile nu sunt un joc pentru domnisoare. Dar inainte de a face speriati un pas inapoi incercati sa va imaginati cum ar fi fost lumea astazi daca si Edison ar fi procedat la fel.